Vytlačiť túto stránku

Recepty starých mám: vyprážané vemienko či mozgová polievka

Nedávno sa mi dostala do rúk kniha Varíme zdravo, chutno a hospodárne z roku 1957. Reku, pozriem si, aké recepty sa varili pred 60-timi rokmi.. A bolo ich tam veru dosť, ktoré ma prekvapili a niektoré i šokovali. Dokonca bol v knihe aj podrobný popis zabíjania hydiny či ako trhať perie. 

Aj vás zaujíma, čo sa varilo v roku 1957? Nuž, podľa úvodnej state z knihy sa "záujem našej spoločnosti o dobrý zdravotný stav ľudu prejavuje aj v starostlivosti o správnu výživu. Príprava pokrmov musí naskrze zodpovedať zdravotným potrebám, ktoré nám ukladá dnes už značne pokročilá veda o výžive." Nuž, ale veda o výžive veru hovorila niečo úplne iné ako dnes. Veď ešte ďalšia kuchárka z roku 1983 odporúčala tento vzorový jedálny lístok - na raňajky každý deň chleba s maslom alebo pečivo..

Zo špecialít, ktoré ma špeciálne zaujali, to boli tieto recepty:

Polievka zo starého holuba (chápem, že z holuba, ale prečo zo starého??)
1 liter vody, 1 holub, 30 dkg hovädzích alebo teľacích kostí, 10 dkg zeleniny, polievka soli, 1 žĺtok, 2  dkg cukru.  Kosti umyjeme, pridáme vypitvaného a očisteného holuba, zalejeme studenou osolenu vodou a varíme na miernom ohli 1-2 hodiny. Očistenú zeleninu pokrájame a opražíme na špiku, alebo na kúsku masla. Pridáme do precedeného vývaru z mäsa a povaríme. Do polievky pred podaním vmiešame žĺktok, rozšľahaný v trošku studenej polievky alebo mlieka. K polievke podávame pokrájanú opraženú žemľu.

Mozgová polievka (neviem, či sa dnes dá niekde zohnať mozog):  Mozog zalejeme 1/8 litra vriacej vody, vodu zlejeme, mozog zbavíme blán a podusíme na 2 dkg tuku a 1/2 cibule. Uvaríme zeleninový vývar, zahustíme zápražkou a do hotového pridáme rozmiešaný mozog. Polievku môžeme zjemniť žĺtkom a mliekom.

Vyprážané vemienko: 75 dkg vemienka, 1 cibuľa, koreňová zelenina, 2 lyžice hladkej múky, 2 vajcia, asi 15 dkg strúhanky, 15 dkg tuku na praženie. Vemienko uvaríme v osolenej vode takmer do mäkka (asi 3 hodiny), pridáme zeleninu a cibuľu a varíme, až je mäkké. Necháme ho vychladnúť, vývar použijeme na polievku. Vemienko nakrájame na tenké plátky, posolíme, obalíme v hladkej múke, rozšľahanom vajci a strúhanke pri stredno veľkom plameni. 

Varenie a čistenie slimákov: Na úpravu si nazbierame záhradné slimáky. Upravujú sa v jeseni a zime, keď sa vo svojom domčeku zatvoria. Slimáky opláchneme a očistené vkladáme do vriacej vody, aby sa usmrtili. Ponecháme ich vo vriacej vode 10 minút, až hmota, ktorou sú slimáky uzatvorené, praskne. Odlúpneme ju a slimáky, dokiaľ sú teplé, vyberieme z domčekov hrotom ostrého noža. Zadný mäkký koniec oddelíme nožom, pričom súčasne vytiahneme črevá. Odistené slimáky posypeme soľou a dobre vyžmýkame, aby sme odstránili sliz. Potom ich umyjeme v niekoľkých vodách s pridaním octu. 

Hovädzí jazyk sa varí aj dnes, ale moja babka spomínala, že počas vojny varili napríklad polievku z vrany, alebo z ježka. Ten sa vraj jedáva dodnes v rómskych osadách. 

V knihe je uverejnený aj popis zabíjania hydiny, a šklbania peria, kto má záujem, napíšte nám na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. :-) Kvôli slabším povahám sme sa rozhodli ho neuverejniť. 

Prečo nás tieto recepty tak zaujali? Nuž, od vydania knihy prešlo len 60 rokov, a zdravá výživa sa dnes predstavuje úplne inak ako vtedy. Chleba s maslom sa na raňajky nedoporučuje vôbec, alebo len minimálne, upustilo sa aj od prílišnej konzumácie mäsa.. A možno to, čo bude zdravé o 60 rokov, bude zase niečo úplne iné ako dnes. A preto jedzte to, čo vám chutí, ale striedmo. O pár rokov nám možno povedia, že sójové bôby vlastne nie sú vôbec tak zdravé ako sa myslelo, a margaríny, ktoré sa reklamovali pred pár rokmi ako zdravé dnes už také zdravé vraj nie sú.. 

 

 

Zdieľajte článok

Autor

rodicom



Na zlepšenie našich služieb používame súbory cookies. Prehliadaním web stránok súhlasíte s ich využitím. Používanie môžete odmietnuť nastavením Vášho prehliadača.