Prestali nám doma fungovať plynové horáky. Nastala nejaký skrat alebo, neviem - nešli. Čo teraz. Samozrejme, že sme zavolali poruchovú službu, ale boli sme hladní a ja som sľúbila puding. Vynašli sme sa. Ako vždy. Upiekli sme si puding. Znie to divne, že. Prečítajte si ako sme ho urobili. Skúste potom sami. Konečný efekt bol úžasný a veľmi chutný.

Čo budem dnes variť? A kam pôjdem nakúpiť? Stíham to vôbec? Tieto otázky denne víria hlavou každej z nás. Nielenže sa snažíme byť vo varení inovatívne, ale okrem pracovných povinností musíme ešte stihnúť nakúpiť, variť, poupratovať a venovať sa rodine. 

Patríte aj vy k rodičom, ktorí svoje dieťa musia nútiť ku každému sústu? Deti majú často prehnanú záľubu v sladkostiach a  fast food občerstvení, následkom však býva odmietanie výživovo hodnotnej domácej stravy.

Tento rok som sa vrhla na úplne nové varenie. Rozhodla som sa skombinovať byliny a novodobé želírovacie cukre či kukuričné a zemiakové škroby. Začala som púpavou, pokračovala bazou a žihľavou a najnovšie som pridala aj lipu. Skúste, možno po prečítaní niektorý z nich predsa len vyskúšate.

Leto je konečne tu a s ním aj sezóna čerstvého a chutného ovocia. Práve toto obdobie je spojené s prípravou džemov a marmelád, ktoré určite oceníte aj v zimných mesiacoch, kedy vám pripomenú chuť slnečných letných dní.

Palacinky, buchty, žemľovky. To sú najobľúbenejšie jedlá detí v školských jedálňach. Na opačnom konci rebríčka sa umiestnil špenát a jedlá zo zeleniny. Za nechuť k zdravému obedu môže aj nesprávna desiata. Potvrdil to prieskum združenia Výživa detí, do ktorého sa zapojilo 1167 zamestnancov školského stravovania z celého Slovenska.

Tak a máme v rodine ďalšiu diétu. Čo s ňou? Nuž popasujeme sa a vymyslíme čo a ako budeme variť.. Len pred tromi mesiacmi sme začali a už máme doma viacero obľúbených receptov z bezlepkovej diéty. Chlieb som občas kúpila, ale ten nám nechutil.

Médiami dnes prebehla správa, že v poľských keksoch od spoločnosti Magnolia sa našiel jed na potkany. Jed vyzerá ako malé ružové granulky. Keksy predávajú na Slovensku dva hypermarkety.

S príkrmami sa doporučuje u dojčiat začať približne vo veku šiestich mesiacov. U detí, ktoré sú živené umelým mliekom, je možné začať aj o mesiac-dva skôr. Dá sa povedať, že keď sa u bábätka spomalí prípadne zastaví priberanie na hmotnosti, dovtedy inak pravidelné, dieťatko si pýta častejšie papať, zvyčajná dávka sa mu zdá málo, je čas na začanie s príkrmami.

Výživa slovenských dojčiat a batoliat nie je ideálna. Deti jedia viac cukru a solí, než by sme si želali, vyslovene odmietajú zelenú zeleninu a príliš skoro si začínajú piť kravské mlieko. Až takmer 80 percent pediatrov vyjadrilo nespokojnosť s výživou malých detí.

Pošlite nám článok

Máte zaujímavé informácie

 

Chcete sa podeliť s informáciami z oblasti rodiny, tehotenstva, výchovy, školstva, bývania, krásy či zdravia?

Prihláste / registrujte sa a pridajte článok na web. Je to pre Vás zložité? Pošlite nám článok mailom na redakcia@rodicom.sk

Ste prihlásený? Pošlite článok.