nedeľa, 12 január 2014 23:04

Polievky a omáčky

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)
Polievky a omáčky foto: sxc.hu

Tieto zimné prázdniny som trochu experimentovala so zahusťovaním polievok a omáčok. Zahusťovala som ich zemiakom ako vždy, ale už som ho nestrúhala ako doteraz a radšej som zemiak dobre rozmixovala. Takto sa polievka ozaj dobre zahustila aj bez múky a aj napriek tomu bola ľahšia na trávenie.

Skúste a urobte svojim blízkym menším i väčším. 

Postup: Zemiak som si prekrojila na menšie časti – surový, len ošúpaný. Rozmixovala som ho na kašu, ktorú som alebo vlievala počas varenia do polievky alebo varila hneď od začiatku spolu s inými surovinami. 

Zeleninová krémová polievka

50 ml takto rozmixovaného zemiaku (aj so vzniknutou vodou) zmiešame s 1 dl vody a 2 dl plnotučného mlieka. Pridáme nakrájanú mrkvu na menšie kúsky, petržlén a hrach. Ochutíme Vegetou – domácou, či inými koreninami. Na strednom plameni necháme zovrieť. Premiešame a prevaríme za občasného premiešania asi 10 minút.

Šošovicová krémová polievka

50 ml takto rozmixovaného zemiaku (aj so vzniknutou vodou) zmiešame s 2 dl vody a 2 dl smotany na varenie. Pridáme 6 - 8 polievkových lyžíc šošovice, 2 popučené strúčiky cesnaku a 1 bobkový list. Ochutíme Vegetou – domácou, či inými koreninami. Na strednom plameni necháme zovrieť. Premiešame a prevaríme za občasného premiešania asi 10 minút. Prikryté necháme ešte odpočívať asi 10 minút a potom podávame.

Biela fazuľová polievka

50 ml takto rozmixovaného zemiaku (aj so vzniknutou vodou) zmiešame s 2 dl vody a 2 dl smotany na varenie. Pridáme 6 - 8 polievkových lyžíc bielej fazule (mali sme ju aspoň hodinu namočenú vo vode), 1 bobkový list. Ochutíme soľou a mletým bielym korením.. Na strednom plameni necháme zovrieť. Premiešame a prevaríme za občasného premiešania asi 15 minút. Prikryté necháme ešte odpočívať asi 10 minút a potom podávame.

Polievka z Babice

50 ml takto rozmixovaného zemiaku (aj so vzniknutou vodou) zmiešame s 5 dl vody. Pridáme 8 polievkových lyžíc Babice (bola namočená aspoň dve hodiny v studenej vode), 2 popučené strúčiky cesnaku,1 bobkový list a 2 polievkové lyžice na malé kúsky nakrájanej mrkvy. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením. Na strednom plameni necháme zovrieť. Premiešame a prevaríme za občasného premiešania asi 20 minút. Prikryté necháme ešte odpočívať asi 10 minút a potom podávame.

Zemiakový prívarok

50 ml takto rozmixovaného zemiaku (aj so vzniknutou vodou) zmiešame s 1 dl vody a 2 dl plnotučného mlieka. Pridáme nakrájané 4 stredne veľké zemiaky. Prisypeme soľ a koreniny, ktoré bežne dávate do takéhoto prívarku. Premiešame a prevaríme za občasného premiešania asi 10 minút. Odstavíme a prikryté necháme ešte odpočívať asi 10 minút a potom podávame ku fašírke, rezňom a podobne.

Syrový prívarok

50 ml takto rozmixovaného zemiaku (aj so vzniknutou vodou) zmiešame s 3 dl plnotučného mlieka. Rovnako rozmixujeme ak 120 g syra Niva. Všetko zmiešame.  Pridáme jemne soli a prípadne mleté čierne korenie a nakrájanú pažítku. Premiešame a prevaríme za občasného premiešania asi 10 minút. Odstavíme a prikryté necháme ešte odpočívať asi 10 minút a potom podávame ku varenej koreňovej zelenine alebo ku varenému hovädziemu mäsu.

Iné recepty Silvie Bodlákovej nájdete na www.dobrenapady.info .



Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Pošlite nám článok

Máte zaujímavé informácie

 

Chcete sa podeliť s informáciami z oblasti rodiny, tehotenstva, výchovy, školstva, bývania, krásy či zdravia?

Prihláste / registrujte sa a pridajte článok na web. Je to pre Vás zložité? Pošlite nám článok mailom na redakcia@rodicom.sk

Ste prihlásený? Pošlite článok.