štvrtok, 06 august 2009 22:55

Jedlá v prášku a polotovary: áno či nie?

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Poznáte to, kým sú vaše deti malé a vy ste s nimi doma, nájdete si každý deň čas navariť im domácu polievočku, dusené zemiačky či pripraviť čerstvý šalát. Ako však rastú a vy sa ponáhľate z roboty domov, začnete premýšľať nad tým, či siahnuť aj na polotovary či jedlá v prášku?

Lekári radia: kým sú deti malé (do dvoch –troch rokov), radšej si treba nájsť viac času na prípravu čerstvého jedla, než kupovať polotovary. Tie sú drahšie aj menej zdravé a pre deti často nevhodné. A čo potom?

Vo vyspelých krajinách sú polotovary obľúbené a mamičky po nich rady siahajú. Mrazené kuracie nugety (pomleté zbytkové mäso upravené do tvaru nuget), hamburgery, ktoré stačí len zohriať, varená fazuľa z konzervy, pečené mini klobásky so zemiakovou kašou. „Toto tu, v Anglicku, jedia deti hneď ako prejdú z detských výživ zaváraných v malých flaštičkách – niekedy dokonca už od pol roka,“ hovorí Simona, ktorá tu robí au-pairk.

Počas projektu Jamieho Oliviera, ktorý sa snažil deťom pripravovať zdravé jedlá, deti v jedálňach plakali, že nechcú pečené kura s ryžou a šalátom, ale chicken nuggets a hranolky.Niektoré dokonca nepoznali ani čerstvú zeleninu: spoznať pór bolo nad ich sily, rovnako pochodil i baklažán. Jedno dieťa dokonca vôbec nepoznalo a  živote nejedlo jahody. Vyhlásilo, že niečo také odporne vyzerajúce si ani nedá do úst. „Môžem len povedať, ďakujem ti, Bože, za naše školské jedálne, za varené jedlo, za rozumné mamičky, za detské zeleninové polievočky, šaláty a aj za lekvárové buchty, ktoré v piatok voňali až do triedy prvej bé, lebo bola blízko jedálne,“ spomína v dobrom na Slovensko Simona.

Podľa nej sa polotovarový a sáčkový trend rozšíril už aj na reštaurácie, ktoré poväčšinou už len zohrievajú hotové jedlo. A ľuďom to vraj nevadí, pochvaľujú si. Aj u nás už je ponuka sáčkových či takmer už hotový jedál pomerne široká a stále sa rozširuje. Niektoré sa jesť dajú, iné sú vyslovene nechutné. Nedávno som napríklad v obchode siahla po čokoládovej poleve v sáčku. Sľubovala rýchlu prípravu, stačí doliať vodu a zamiešať. Výsledná poleva však bola taká nechutná, že som sa zaprisahala, že podobné jedlo už nikdy nekúpim. Avšak naopak, jogurtovník od Vitany ma milo prekvapil – chuť i konzistenciu mal výbornú.

Otecko trojročnej dcérky Ivan Pešl si zase veľmi pochvaľuje perník v sáčku. “Vyskúšal som zmes na perník a bola vynikajúca! Perník som už len narezal na vrstvy a podával, zalizli sme sa všetci!“ Mnohé mamičky tiež nedajú dopustiť na zmesi na prípravu celozrnných chlebíkov. „Skúsila som z nemeckých zmesí slnečnicový a sedliacky chlieb, a zjedlo sa to hneď. Najmladší syn chce odvtedy stále chlebík so semienkami, čo sa divím, pretože predtým ho nikdy nejedol. Staršiemu zase chutil slnečnicový chlebík s medom,“ chváli si 33-ročná Anna. A pochvaľuje si aj ľahkú prípravu: „Keď prídem domov z 12-hodinovej smeny, alebo povedzme z nočnej, tak je to super. Dám do pekárne rozmiešanú zmes a keď vstanem, chlebík je hotový.“ Proti zmesiam na celozrnné chlebíky iste niet čo povedať. Ale napríklad sáčkové polievky už môžu byť pre deti nebezpečné.

Hoci sa na obaloch dočítate, že sú vhodné od troch rokov veku dieťaťa, neznamená to, že vtedy im už neškodia, iba že ich vedia lepšie stráviť. Vedci vypočítali, že každý rok prijmeme v potrave asi 2 kg rôznych glutamanov, éčiek, farbív a podobných „ochucovadiel“ potravy. Dosť hrozná predstava. Zvýšené množstvo glutamánov sa prejavuje miernym začervenaním pokožky, bolesťami hlavy alebo zvieraním hrudníka. Tieto výrobky v sebe nemajú nič čerstvé, a teda nemôžu byť ani zdravé. Glutamány obsahujú aj niektoré chipsy ( Monster Munch ), sójová omáčka, omáčky Maggi a Vitana, bujóny.

Požívate polotovary aj vy? Ktoré máte osvedčené a ktoré vám naopak nechutia? Ako starým deťom ich podávate? Poraďte v diskusii pod článkom ostatným rodičom.



Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Pošlite nám článok

Máte zaujímavé informácie

 

Chcete sa podeliť s informáciami z oblasti rodiny, tehotenstva, výchovy, školstva, bývania, krásy či zdravia?

Prihláste / registrujte sa a pridajte článok na web. Je to pre Vás zložité? Pošlite nám článok mailom na redakcia@rodicom.sk

Ste prihlásený? Pošlite článok.