Ako správne ošúpať vajíčko

Poznáte to - chcete ošúpať vajíčko na tvrdo, a hoci niekedy ide škrupinka krásne dole, niekedy nie a nie zísť a odlupujete celé kúsky škrupiny aj s vajíčkom. Výsledkom je neforemný granát, ktorý má od pekného oblého vajíčka naozaj ďaleko. Ako teda ošúpať vajíčko tak, aby to šlo ľahko? Existujú na to nejaké finty? Zistili sme, že áno. 

V zásade platí, že čím čerstvejšie vajíčko je, tým ťažšie vám pôjde pekne ošúpať. Doporučuje sa preto čerstvé vajíčka variť aspoň 12 minút a do vody pridať trochu sódy bikarbóny alebo trochu soli. Vajíčka by ste nemali dávať do vody priamo z chladničky, lepšie je ich vybrať najprv von, aby dosiahli izbovú teplotu a až potom variť. 

Ochladzovanie vajíčok v studenej vode je najlepšie riešiť teplotným šokom. Nie je teda dobré prilievať studenú vodu do misy s horúcou vodou, v ktorej ste ich varili, ale naopak – z horúcej vody ich vytiahnite a vložte priamo do studenej, priam až ľadovej vody. Tam ich nechajte do úplného vychladnutia.

Po vychladnutí je dobré vajíčko poklepať malou lyžičkou po obidvoch koncoch škrupiny, mala by sa narušiť aj blanka na vnútornej časti škrupiny. Olúpať takto pripravené vajíčko by malo byť ľahké. Ak sa nechcete zašpiniť a lúpať vajíčko nechtami, položte ho na dosku, jemne pritlačte dlaňou a gúľajte pod miernym tlakom po doske. Škrupina by mala praskať a sama sa oddeliť aj s blankou od bielka. Alebo použite techniku lúpania vajíčka v poháriku (viď video nižšie). 

Niekto tiež doporučuje pred ponorením vajíčka prepichnúť oblú časť vajíčka (nie špičku, ale spodok vajíčka) pripináčikom alebo ihlou (urobiť malú dierku). Ak potom dáte vajce variť do horúcej, jemne osolenej vody, malo by ísť ľahko ošúpať. 

Túto techniku doporučuje portál Dobrá rada, osobne sme ju nikdy neskúšali, ale vyzerá zaujímavo:

Do misky nalejeme teplú vodu (cca 30 °C). Vychladené vajíčka si pripravíme (narušíme škrupinu a blanku poklepkaním na ňu malou lyžičkou na obidvoch stranách) , postupne ponárame do teplej vody a pritlačíme v miestach, kde sa škrupina zužuje na túto plochu (ako napríklad na obal zubnej pasty). Vajíčko nám neporušené „vyskočí“ priamo do vody.

Video, ako ošúpať vajce v poháriku, nájdete tu: https://www.youtube.com/watch?v=qsd0ZDutJlE

Zdieľajte článok

Autor

rodicom



Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

O nás

Portál Rodičom.sk je určený pre rodičov s deťmi. Týmto sa zameriava na širokú cieľovú skupinu jeden milión ľudí. Ponúka nielen praktické rady pri výchove detí, tehotenstve, školákoch či tínedžeroch, ale aj recepty, video návody a rady, diskusie...

Newsletter

Chcete viac skvelých článkov? Zadajte vašu adresu a pošleme vám ich...

Kontakt

Chcete sa niečo opýtať, poslať článok? Napíšte nám na: 

 

 

Na zlepšenie našich služieb používame súbory cookies. Prehliadaním web stránok súhlasíte s ich využitím. Používanie môžete odmietnuť nastavením Vášho prehliadača.