pondelok, 04 jún 2018 17:08

Ako uvariť dobrú ryžu Doporučený

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Ako uvariť dobrú ryžu Foto: Pixabay.com

Hoci sa to zdá byť jednoduché, uvariť dobrú ryžu je niekedy umenie. Občas sa rozvarí a zmení na lepkavú kašu, inokedy je zase tvrdkastá. Ako teda uvariť dobrú ryžu? Prinášame vám pár tipov, ako na to: 

1. Ryžu varte v hrnci, ktorý je viac široký ako vysoký, lepšie sa uvarí.

2. Pred použitím ryžu opláchnite a vysušte, kým pri miešaní nevŕzga. Rozohrejte olej (asi dve lyžice), pridajte ryžu a trochu ju na miernom ohni popražte.  

3. Ryžu posoľte (na hrnček ryže asi pol lyžice soli alebo posypte vegetou, prípadne oboje (pozor, aby ste ju nepresolili, vegeta je slaná). 

4. Ryžu zalejte vodou - pozor, toto je ten najdôležitejší krok. Ak jej bude priveľa, ryža bude kašovitá a rozvarená, ak primálo, bude tvrdkastá. Na hrnček ryže použite hrnček a pol vody. Môj manžel, ktorý varí ryžu lepšie ako ja, hovorí, že nad ryžou by mala byť voda vo výške cca 1,5 až 2 cm. Ak to chcete mať na pomer, pri veľkom množstve ryže stačí pomer voda: ryža 1,75 : 1, pri malom množstve treba dodržať pomer 2 : 1. Použiť tiež môžete metódu vždy o 200 ml viac. Napríklad ak máte 400 ml ryže, dajte o 200 ml viac, čiže 600 ml. 

Niektorí fajnšmekri vravia, že najlepšie je ryžu zaliať vrelou vodou, vtedy sa vraj určite nezlepí. 

5. Ryžu varte prikrytú a na najnižšej teplote. Niekto ju varí tak, že ju nechá zovrieť a až potom prikryje, niekto ju prikryje hneď na začiatku. Ja to robím na začiatku. Nemiešajte, ani neodkrývajte. 

6. Nastavte časovač na 15 až 20 minút. Keď Vám časovač začne zvoniť alebo keď prejde stanovený čas, odstráňte panvicu zo sporáku. Nechajte ryžu „oddýchnuť“ na 5 minút. (Neodkrývajte pokrývku). Po piatich minútach je ryža hotová a pripravená na servírovanie. 

 

Náš tip: Nie je ryža ako ryža a aj postup prípravy ryže dlhozrnnej či okrúhlozrnnej sa môže mierne líšiť v dĺžke času a množstve vody.

Náš tip 2: Najjednoduchší a zároveň najistejší spôsob je uvariť dlhozrnnú ryžu vo veľkom množstve vriacej vody, tak ako cestoviny. Obyčajne sa uvarí do 15 minút a po dovarení ju precedíme. Aby sme zistili, či je hotová, zahryzneme do zrniečka ryže.



Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Pošlite nám článok

Máte zaujímavé informácie

 

Chcete sa podeliť s informáciami z oblasti rodiny, tehotenstva, výchovy, školstva, bývania, krásy či zdravia?

Prihláste / registrujte sa a pridajte článok na web. Je to pre Vás zložité? Pošlite nám článok mailom na redakcia@rodicom.sk

Ste prihlásený? Pošlite článok.

Rastieme s Hipom

Prev Next

Na zlepšenie našich služieb používame súbory cookies. Prehliadaním web stránok súhlasíte s ich využitím. Používanie môžete odmietnuť nastavením Vášho prehliadača.