nedeľa, 07 jún 2015 21:53

Viete ako správne skladovať potraviny? Doporučený

Napísal(a) lge.skZdro
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Foto: freeimages.com Foto: freeimages.com

Čo myslíte, o koľko viac baktérií sa objaví v mäse odloženom na kuchynskej linke namiesto v chladničke? Až o desať tisíc krát. Dodržiavanie chladiaceho reťazca je pre kvalitu potravín veľmi dôležité, ale mnoho domácností ho stále podceňuje. Pokiaľ chcete zachovať potraviny čo najdlhšie čerstvé a chutné, naučte sa pár jednoduchých pravidiel.

Správna teplota v chladiacej časti chladničky by nemala presiahnuť 4 °C a teplota v mraziacej časti by sa mala držať najlepšie na -18 °C. Pre čerstvé mäso je ideálna teplota do 4 °C, ale mleté mäso by sa malo uskladňovať len pri 2 °C. Ryby sú na skladovanie ešte náročnejšie. Čerstvé morské ryby si najlepšie zachovávajú čerstvosť pri -1 až 2 stupňoch. Sladkovodné ryby znesú až 5 °C stupňov a výrobky z rýb je možné skladovať v teplote 1 až 8 °C.

Hore alebo dole?

Do dverí môžeme uložiť napríklad nápoje, vajcia, horčicu, džem či maslo. Na najvyššiu poličku sa odporúča ukladať aromatické potraviny ako sú syry, káva, hotové jedlá a údeniny.  Niektoré chladničky sú vybavené špeciálnymi priehradkami na vajcia a syry, ktoré zostávajú vďaka správnemu umiestneniu dlhšie čerstvé. Naviac vďaka pohlcovaču pachu si môžete kvalitné syry vychutnať bez nepríjemnej pachovej stopy na ostatných potravinách. Pokiaľ chladnička disponuje systémom Door in Door (dvojité dvere), je praktické mať nápoje, maslo, či najčastejšie používané potraviny práve v tejto časti. Nemusíte totiž pri ich vyberaní otvárať celú chladničku a zamedzíte tak veľkým tepelným stratám.

Ovocie a zelenina patria do boxov v spodnej časti, avšak pozor! Niektoré druhy do chladničky nepatria: banány, mango, citrusy, ananás, tiež paradajky, uhorky, baklažány a zemiaky. Majú vysoký obsah vody a chladenie vedie skôr k ich rýchlej skaze ako k dlhšej čerstvosti. Niektoré chladničky majú priehradky určené špeciálne pre uskladnenie ovocia a zeleniny. Ich hlavnou výhodou je nastaviteľná úroveň vlhkosti podľa aktuálne skladovaného typu ovocia či zeleniny. 

Na spodnú priehradku uložte ryby, mäso a mäsové výrobky, do vyšších poschodí mliečne výrobky. Väčšina chladničiek má od 4 do 6 vnútorných políc a vďaka tomu i dostatok priestoru pre vhodné rozmiestenie potravín. 

Zdroj: lge.sk

Súvisiace položky (podľa značky)



Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Pošlite nám článok

Máte zaujímavé informácie

 

Chcete sa podeliť s informáciami z oblasti rodiny, tehotenstva, výchovy, školstva, bývania, krásy či zdravia?

Prihláste / registrujte sa a pridajte článok na web. Je to pre Vás zložité? Pošlite nám článok mailom na redakcia@rodicom.sk

Ste prihlásený? Pošlite článok.

Rastieme s Hipom

Prev Next