sobota, 14 marec 2015 13:02

Ako skladovať potraviny

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Foto: freeimages.com Foto: freeimages.com

Každý z nás to asi poznáme. Chladnička je natrieskaná desiatkami rôznych potravín a my zrazu zistíme, že sú po dátume spotreby. Potom sa stane, že mlieko chutí akosi nakyslo alebo sme sa splietli a chladené potraviny sme dali namiesto chladničky do špajze.

Podobné správanie je znakom toho, že sa vo vlastných potravinách nevyznáme. Máme tendenciu nakupovať radšej viac potravín, ako spotrebujeme. Pritom stačí dodržiavať pár jednoduchých zásad a nebudeme mať žiadny problém. Hlavné je udržiavať poriadok v chladničke, ale aj v špajzy. Riaďte sa informáciami, ktoré sú uvedené na obaloch a sledujte dátum spotreby. Najstaršie potraviny skladujte vpredu. Nepleťte si dátumy spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti.

Doba spotreby sa používa pre potraviny, ktoré sa kazia rýchlejšie, a preto musia byť čo najskôr skonzumované. Typickým príkladom sú jogurty či iné mliečne výrobky. Slabú trvanlivosť má aj chladená hydina alebo ryby. Potraviny po dátume spotreby sú potom zdraviu škodlivé a nemali by sa predávať. Naopak dátumom minimálnej trvanlivosti sú označované potraviny, ktoré sa rýchlo nekazia. Sú to napríklad konzervy, trvanlivé paštéty, sušienky, čokoláda, nápoje, cestoviny atď. Dátum uvedený na výrobku v tomto prípade označuje dobu, do kedy výrobca garantuje zachovanie chuťových a kvalitatívnych vlastností potraviny.

Niekoľko dobrých tipov na uskladnenie potravín poskytol aj pracovník spoločnosti Hamé Petr Kopáček:

  •   V suchých skladovacích priestoroch, kde je nízka relatívna vlhkosť a teplota v rozmedzí od 18 do 20 °C, ako je napr. vetraná špajza, ukladajte potraviny, akými sú cestoviny, strukoviny, káva, čaj obilniny, olej, ocot atď.
  •   Do chladných priestorov, kde sa teplota pohybuje stabilne okolo 12 °C, ako napr. vetraná pivnica, dávajte ovocie, zeleninu, zemiaky alebo balené nápoje, pivo či víno
  •   V chladničke, kde je teplota v rozmedzí od 0 do 5 °C, majte chladené veci, ako mäso a mastné výrobky, mlieko a mliečne výrobky, vajcia, načaté nespotrebované potraviny a dochucovadlá
  •   Mraznička ja určená pre mrazenú zeleninu, ovocie, mäso, ryby, zmrzlinu a iné zmrazené produkty. Potraviny určené k zamrazeniu označte prehľadne štítkom, na ktorom bude uvedený obsah balíčka a dátum zamrazenia. Dávajte pozor, aby ste tieto potraviny skonzumovali do jedného roka.

Ako správne usporiadať chladničku

  •   Priebežne kontrolujte dátum spotreby aj v zákutiach chladničky a posúvajte staršie potraviny dopredu. Koreňová zelenina musí byť vždy v suchu!
  •   V spodných priehradkách je optimálna teplota a vlhkosť pre zeleninu. Niektorým druhom však nadmerný chlad škodí. Ide o zeleninu, ktorá obsahuje veľké množstvo vody, napríklad uhorky alebo paradajky. Rovnako ovocie, najmä exotické druhy, sa odporúčajú uskladňovať v chladničke.
  •   Polička nad priehradkami je najchladnejším miestom, kam patrí mäso, údeniny a ryby.
  •   O úroveň vyššie ukladajte mlieko a mliečne výrobky.
  •   Na najvyššiu poličku, kde sú potraviny vystavené najvyššej teplote, dávajte napr. maslo, rastlinné tuky, majonézu či kečup.

Ako skladovať potraviny?

  •   Chlieb nikdy neukladajte do chladničky ani na dlhšiu dobu do mikroténového sáčku. Zabaľte ho do čistej utierky alebo plátna, aby mohol dýchať. Teplý alebo vlažný chlieb nechajte pred uložením vždy vychladnúť.
  •   Listový šalát, brokolica, zeler či jarná cibuľka vydrží až dva týždne, keď budú mať spodnú časť ponorenú v pohári s vodou.
  •   Čerstvosť vajec si môžete overiť jednoduchým testom. Ponorte ich do nádoby s vodou. Pokiaľ sú čerstvé, klesnú na dno, staršie vajcia zase vyplávajú na hladinu. Pokiaľ máte vajcia s blížiacim sa koncom spotreby, uvarte ich natvrdo. V chladničke vydržia 3 až 4 dni.
  •   Jednotlivé kusy zeleniny skladujte ďalej od seba.

Pokiaľ dodržujete vyššie uvedené rady, nemali by ste mať problém s tým, že musíte večne vyhadzovať staré alebo pokazené potraviny. Iná otázka je, či neplytváme a nenakupujeme domov príliš mnoho potravín.

Zdroj: Hamé

Súvisiace položky (podľa značky)



Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Pošlite nám článok

Máte zaujímavé informácie

 

Chcete sa podeliť s informáciami z oblasti rodiny, tehotenstva, výchovy, školstva, bývania, krásy či zdravia?

Prihláste / registrujte sa a pridajte článok na web. Je to pre Vás zložité? Pošlite nám článok mailom na redakcia@rodicom.sk

Ste prihlásený? Pošlite článok.