Šťavnatý hovädzí steak s jemne sladkou čiernou omáčkou

Suroviny: 2 ks steaku - najlepšie top blade (vysoká roštenka) hovädzie mäso, 1/2 ks zeleru, 4 ks mrkvy, 2 ks petržlenu, 1 ks cibule, 7 ks plátkov slaniny, 1 ks čerstvej šťavy z citróna, 1 PL hnedého cukru, soľ, čierne korenie, 400 ml slivkového lekváru, 100 ml
brusnicového džemu, 2 PL hrozienok, 2 dl červeného vína, 1/2 litra hovädzieho vývaru
ODVAR: 6 ks celého čierneho korenia, 4 ks bobkových listov, 4 ks nového korenia, 2 dl horúcej vody 

POSTUP
Steak necháme zohriať na izbovú teplotu. Potom si predhrejeme si panvicu. Hovädzie mäso nakoreníme a osolíme. Pridáme na panvicu a z každej strany restujeme 1,5 minúty. Medzitým si pripravíme odvar (z uvedených ingrediencií). V panvici (kastróliku) orestujeme slaninu, aby nám vznikol výpek. Slaninu vyberieme (viac ju už nepotrebujeme).
Do výpeku pridáme nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen a cibuľu. Restujeme cca 3 minúty. Pridáme čerstvú šťavu z citróna a odvar. Pridáme slivkový a brusnicový džem. A zároveň pridáme hrozienka a červené víno. Celú zmes zalejeme hovädzím vývarom.
Pridáme orestované hovädzie a dusíme cca 45 minút alebo aj viac, aby bola zmes vyredukovaná. Vyberieme hovädzie mäso. Omáčku prepasírujeme cez sitko. Hovädzie mäso servírujeme spolu s prepasírovanou omáčkou.

Zdieľajte článok

Viac z tejto kategórie: « Plnený kapustový list



Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

O nás

Portál Rodičom.sk je určený pre rodičov s deťmi. Týmto sa zameriava na širokú cieľovú skupinu jeden milión ľudí. Ponúka nielen praktické rady pri výchove detí, tehotenstve, školákoch či tínedžeroch, ale aj recepty, video návody a rady, diskusie...

Newsletter

Chcete viac skvelých článkov? Zadajte vašu adresu a pošleme vám ich...

Kontakt

Chcete sa niečo opýtať, poslať článok? Napíšte nám na: 

 

 

Na zlepšenie našich služieb používame súbory cookies. Prehliadaním web stránok súhlasíte s ich využitím. Používanie môžete odmietnuť nastavením Vášho prehliadača.