Postup: Vykysnuté cesto rozdelíme na osem dielov, z ktorých vyváľame rovnako veľké pramene. Spodok upletieme zo štyroch prameňov. Pletieme vždy od stredu. Upletený vrkoč položíme na pomastený plech. Chrbtom ruky s vystretými prstami urobíme do prostriedka vrkoča ryhu, do ktorej posadíme vrkoč, upletený z ďalších troch prameňov. Posledný diel rozkrojíme, vyváľame na dva pramene, skrútime ich a nedopletené konce prehodíme a podsunieme pod vianočku. Aby sa pramene pri pečení nezbehli, prepichneme vianočku na oboch koncoch proti sebe dvoma špáradlami a asi dva razy ešte pod dĺžke.
Upiecť môžete aj jednoduchší vrkoč zo šiestich prameňov (6 dielov, z ktorých upletieme dva vrkoče po 3 prameňoch.. Dolný pretlačíme, horný sformujeme viac do výšky).
Vianočky robíme skôr užšie a vyššie, pretože kysnutím a pečením sa rozbiehajú do šírky. Aby sa vianočka zdola nepripálila, dávame pod ňu na plech pomastený hrubý papier. Povrch vianočky pri pečením chránime aj mastným alebo mokrým papierom. Čím je vianočka ťažšia a sladšia, tým pomalšie ju musíme piecť. Sladká vianočka sa v rúre ľahšie spáli sladká a tučná sa však v rúre ľahko rozbieha a stráca tvar. Vianočka, ktorá nebola dobre vykysnutá, sa natrhne, aby nahromadené plyny mohli unikať. Natrhne sa aj vtedy, keď ju prudko pečieme zdola.
Pečieme asi hodinu, najprv na veľkom ohni (cca 200 stupňov). Po prvých 10 minútach, keď povrch dostane farbu, oheň zmiernime a vianočku pomaly, rovnomerne dopekáme.