Domáce parené buchty

Suroviny: 50 dkg hladkej alebo polohrubej múky, 5-10 dkg cukru, 5 dkg tuku (oleja), 1 celé vajce, 2 dkg droždia, 1/2 dkg soli, 1/2 litra mlieka , plnka podľa chuti (lekvár, nutela, mak). 

Postup: V miske rozmiešame droždie s cukrom, pridáme 2-4 lyžice mlieka a 2 lyžice múky. Riedky kvások necháme vykysnúť. Potom pridáme ostatné suroviny: cukor, múku, vlažný tuk, v mlieku rozhabarkované vajce a soľ. Vypracujeme riedke cesto, ktoré necháme opäť nakysnúť (asi hodinu). Nakysnuté cesto položíme na pomúčenú dosku a nožom ho rozdelíme na rovnaké diely. Každý diel trocha roztiahneme pomúčenou rukou, rozvaľkáme na rovnakú hrúbku a potom vykrajujeme štvorčeky, na ktoré lyžicou dáme plnku. Každú buchtu zbalíme tak, že rohy cesta k sebe stlačíme, rukou sformujeme asi 3 cm vysoké buchty. Paríme v hrnci na sitku alebo gáze, po 3-4 buchty naraz (podľa veľkosti hrnca). Podávame s makom alebo kakaom, poliate maslom a posypané cukrom. 

Zdieľajte článok




Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

O nás

Portál Rodičom.sk je určený pre rodičov s deťmi. Týmto sa zameriava na širokú cieľovú skupinu jeden milión ľudí. Ponúka nielen praktické rady pri výchove detí, tehotenstve, školákoch či tínedžeroch, ale aj recepty, video návody a rady, diskusie...

Newsletter

Chcete viac skvelých článkov? Zadajte vašu adresu a pošleme vám ich...

Kontakt

Chcete sa niečo opýtať, poslať článok? Napíšte nám na: 

 

 

Na zlepšenie našich služieb používame súbory cookies. Prehliadaním web stránok súhlasíte s ich využitím. Používanie môžete odmietnuť nastavením Vášho prehliadača.