Domáca vianočka

Suroviny: 3 zarovnané polievkové lyžice plátkových mandlí, 1 zmesi na pečenie Buchty Dr.Oetker (suroviny podľa návodu na obale zmesi Buchty), 125 gramov rozpusteného a vychladnutého masla, 2 vrchovaté polievkové lyžice hrozienok, 200 mL vlažného mlieka, 2 polievkové lyžice rumu, 1 rozšľahané vajce na potretie, 2 balíčky Vanilínového cukru Dr.Oetker, 

Vianočka - Príprava:

Aj vy stojíte každé Vianoce bezradne nad cestom na vianočku a snažíte sa rozpamätať, ako sa to vlastne zapletá? Alebo rozmýšľate, z koľkých prameňov ju zapliesť? Odpoveď je jednoduchá – z koľkých len chcete. My vám ponúkame jednoduchý recept a návod na upletenie poschodovej vianočky zo štyroch, troch a dvoch prameňov, ktorú zvládne každý. Veď predsa len domáca vianočka je tá najlepšia. A ak túto vianočku uskladníte v dobre uzavretej dóze, vydrží vláčna až 7 dní.
Pri príprave vianočky je potrebné pamätať na jednoduché pravidlo – aby sa vianočka naozaj vydarila, je potrebné mať dobrý recept a použiť kvalitné ingrediencie.
Príprava:
1. Hrozienka namočíme do rumu a necháme aspoň 2 hodiny postáť. Na prípravu cesta nasypeme zmes na Buchty do misy, vmiešame priložené droždie a pridáme vanilínový cukor, maslo, mlieko, vajce a hrozienka s rumom. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 50-60 minút kysnúť.
2. Po vykysnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme na 9 kúskov. Z každého kúsku vyváľame valček s dĺžkou asi 35 cm. Valčeky postupne splietame do vianočky – najprv upletieme vrkoč zo 4 valčekov, potom z 3 a potom z 2.
3. Na plech vyložený papierom na pečenie položíme vrkoč zo 4 valčekov, uprostred vytvoríme bokom dlane ryhu. Naň položíme vrkoč z 3 valčekov a uprostred opäť urobíme ryhu. Navrch položíme vrkoč z 2 valčekov. Aby vianočka nestratila svoj tvar, napicháme do hornej časti zo strán páratká alebo kúsky špajdle. Na teplom mieste necháme ešte 20 minút kysnúť. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľami a vianočku dáme do predhriatej rúry piecť:
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 40 minút
4. Keď chceme mať istotu, že je vianočka naozaj hotová, pichneme do prostriedku cesta špajdľou. Ak sa na cesto už nelepí, vianočka je správne upečená.


Návod na pletenie vianočky
1. Najprv upletieme spodný diel vianočky – vrkoč zo 4 valčekov.

Valčekom, ktorý je vľavo, prepletieme ostatné 3 valčeky (pod, nad, pod) a tento postup opakujeme až do konca. Na záver spojíme všetky konce k sebe. Upletený vrkoč položíme na plech vyložený papierom na pečenie a uprostred vrkoča vytvoríme bokom dlane ryhu.
2. Upletieme stredný diel vianočky – vrkoč z 3 valčekov.


Krajnými valčekmi prekladáme striedavo prostredný valček (vždy nad), začíname zľava. Na záver spojíme všetky konce k sebe. Upletený vrkoč položíme na spodný diel vianočky a uprostred vrkoča opäť vytvoríme bokom dlane ryhu.
3. Upletieme vrchný diel vianočky – vrkoč z 2 valčekov.

Valčeky prekladáme cez seba (nad), začíname zľava. Na záver spojíme oba konce k sebe. Upletený vrkoč položíme na stredný diel vianočky.
Zdroj a foto: DrOetker

Zdieľajte článok




Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

O nás

Portál Rodičom.sk je určený pre rodičov s deťmi. Týmto sa zameriava na širokú cieľovú skupinu jeden milión ľudí. Ponúka nielen praktické rady pri výchove detí, tehotenstve, školákoch či tínedžeroch, ale aj recepty, video návody a rady, diskusie...

Newsletter

Chcete viac skvelých článkov? Zadajte vašu adresu a pošleme vám ich...

Kontakt

Chcete sa niečo opýtať, poslať článok? Napíšte nám na: 

 

 

Na zlepšenie našich služieb používame súbory cookies. Prehliadaním web stránok súhlasíte s ich využitím. Používanie môžete odmietnuť nastavením Vášho prehliadača.