POSTUP: Filety lososa si poukladáme na hlbší tanier/tácku kožou dolu, pokvapkáme citrónovou šťavou a postrúhame naň citrónovú kôru. Necháme odležať aspoň 1 hodinu. Lososa potom poukladáme na dosku kožou hore. Kožu narežeme. Nahrubo nadrvíme čierne korenie a potrieme ním kožu. Poriadne posolíme. Na rozpálenú panvicu dáme olej a poukladáme lososa kožou dolu. Z tejto strany lososa robíme dlhšie, pretože koža lososa chráni pred pripálením a pekne sa nám urobí skoro do 3/4 filetu. Po cca. 3 - 4 minútach (malé kúsky robíme iba 2 minúty) lososa opatrne otočíme a už robíme iba cca. 1 minútu. Položíme na tanier kožou dolu a necháme ešte postáť. Medzitým si pripravíme holandskú omáčku.
Holandská omáčka:
Maslo si roztopíme ale nesmie vrieť! Do kovovej/sklenenej nádoby dáme žĺtka, víno, soľ, mleté čierne korenie, citrón. Nádobku dáme nad paru (nikdy nepoužívame plastovú nádobu, lebo tá sa dobre neprehreje a omáčka by sa neurobila). Vajíčka šľaháme asi 30 sekúnd a potom prilejeme roztopené maslo. Šlaháme cca. 3 minúty nad miernym plameňom. Ak nám to nechce hustnúť, tak môžeme pridať ešte trošku masla, alebo musíme pridať teplotu na sporáku. Hmota bude úplne hustá. Polejeme ňou časť lososa. Na dochutenie občas použijem aj plnotučnú horčicu, ale iba 1 ČL, aby to nebolo horčicové!!! Najprv však ochutnajte samotnú omáčku, možno už nebudete chcieť nič pridávať.
Podávame zo zeleninovým šalátom a hriankou, ryžou alebo varenými zemiakmi.
Zdroj: http://wewavari.webnode.sk/recepty/masko/losos-s-holandskou-omackou/