Suroviny:
1 kg hladkej múky
1 kocka droždia
3 uvarené zemiaky/krumplíky rozpučené na kašu
6 dcl vody
3 malé lyžičky soli
trošku rasce
2 veľké lyžice octu
Keď ho staré a prastaré mamky vyberali z pece, vraj rozvoniaval medzi domami tak nádherne, že razom boli roztatárenie deti doma, na poriadku a čakali za pecou na krajec s domácim maslom ako päť peňazí. Vyskúšajte recept i vy a prestavte si tie časy, keď vôňu domova definoval čerstvý domáci chlieb, nie drahý parfum či osviežovač vzduchu s exotickou prímesou...
Postup:
Droždie si roztopíme v teplej vode a uvarené zemiaky popučíme na kašu. Nemusíme však na úplne jemnú, pretože nájsť kúsok vareného zemiačiku v upečenom chlebe je hotové gastro šťastie! ;) Všetky, aj ostatné suroviny spolu potom zmiesime. Cesto je akurát vtedy, keď sa nám pekne oddeľuje od misky, nelepí a vytvára jednotnú hmotu.
Na pol hodinku ho necháme vykysnúť a potom znova na doske poťaháme a poprekladáme. Toto polhodinové kysnutie a prepracovanie cesta zopakujeme trikrát. Čím poctivejšie to urobíme, tým nadýchanejší chlebík vo finále bude.
Cesto stočíme ako roládu do podlhovastého alebo okrúhleho tvaru, preložíme na vymastený plech posypaný múkou, alebo môžete použiť aj papier na pečenie. Povrch potrieme vodou a šup s ním do pece. Samozrejme, kto dnes nemá pec, šupne ho na 15 minút do rúry vyhriatej rúry na 250 stupňov. Zvyšných zhruba 20 minút stiahneme teplotu na najmenší stupeň a chlebík ešte takto dopečieme.
Keď ho vyberieme, potrieme ho troškou domácej bravčovej masti.
Skladujeme zabalený v čistej ľanovej plachte, alebo utierke.