Potrebujete iba 4 suroviny:
1 kg šípok
1 l vody
300 g cukru
1 citrón
- Nazbieraným šípkam odkrojte stonky (niekto obkrajuje aj čierne končeky, na ktorých kedysi rástol kvietok, no pri veľkom množstve je to naozaj prácne, preto to nerobí každý). Očistené a opláchnuté šípky dajte do hrnca, zalejte čistou vodou. Vody dajte tak akurát, aby zaliala všetky šípky, ale nebolo je zas príliš veľa. Varte ich 60-70minút na miernom ohni, kým poriadne nezmäknú. Dlhé varenie je veľmi dôležité, aby sa rozvarili aj drobunké chĺpky, ktoré obklopujú jadierka šípok v ich vnútri.
- Potom šípky spolu s vodou dobre rozmixujte. Pyré, ktoré vám vznikne 2x prepasírujte cez čo najjemnejšie sitko. Ideálne je také to klasické kuchynské nerezové sito o priemere zhruba 18-20 cm.
- Do prepasírovaného pyré pridajte cukor a šťavu z jedného celého citrónu a priveďte ho do varu, aby sa odparila prebytočná voda. Varte na MINIMÁLNOM ohni do dosiahnutia želanej konzistencie. Ak máte radšej tuhší džem, budete si musieť počkať dlhšie, ak preferujete redší, bude to trvať kratšie.
- Hotový džem naplňte do sterilizovaných pohárov, otočte hore dnom a nechajte úplne vychladnúť.
Hotovo. Dobrú chuť a pohodu pri výdatných raňajkách!