Recepty

pondelok, 30 november 2020 22:00

Talianske cestoviny pre mäsožrútov

Milujete talianske chute, vôňu oregána, parmezánu či lasagní? Potom vám zachutia aj tieto šikovné cestoviny - na stole budú do 20 minút a bez haldy riadu.

pondelok, 30 november 2020 00:27

Šípkový džem

Posledná šanca nazbierať si pred zimou tohtoročné šípky a pripraviť z nich najlepší džem na svete. Takýto jednoduchý je recept!

pondelok, 19 október 2020 10:54

Jednoduchý makový koláč

Milí rodičia, toto je koláč, ktorý pripravíte za pár minút, chutí ako od babičky a nezostane vám po ňom žiadny bordel ani kopec riadu. Na jeho prípravu nepotrebujete váhy, potrebujete iba jeden hrnček, jednu misku a jeden plech.

 

Suroviny:

Hrnček maku (môže byť celý alebo aj mletý)

Hrnček hladkej múky (ak sa minula, môže byť pokojne aj krupica)

Hrnček cukru (kryštálový alebo práškový, čo máte)

3 vajíčka (ale dobre chutí aj s dvomi)

1 hrnček kokosového mlieka (alebo hrnček klasického mlieka)

1 prášok do pečiva

1 hrnček slnečnicového oleja

 

Postup:

Všetko spolu zmiešame, vylejeme na pekáč a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.

Nebojte sa experimentovať, prispôsobovať si recept tomu čo doma máte, nemusíte zakaždým, keď potrebujete upiecť dobrý koláč bežať do obchodu s presným zoznamom surovín, ak vám došla múka, použite miesto nej krupicu, ak nemáte kokosové mlieko použite obyčajné. Experimentovaním rozvíjate recept a nachádzate vlastný pomer chutí a surovín.

Dobrú chuť! ;)

pondelok, 19 október 2020 10:36

Hríbová smotanová polievka

Suroviny:

dve hrste sušených hríbov (ideálne dubákov)

trochu masla na opečenie cibuľky

1 stredne veľká cibuľa

2-3 strúčiky cesnaku

3 stredne veľké zemiaky

soľ

korenie

bobkový list

1 smotana na varenie

1 polievková lyžica octu

1/2 polievkovej lyžice krištáľového cukru

 

Postup:

Huby namočíme do vody. Necháme ich tam zhruba polhodinu, kým nezmäknú.

Na masle opražíme do zlatista cibuľku. Kým sa cibuľka praží, vyberieme huby z vody a nakrájame ich na menšie kúsky. Vodu z hríbov nevylievame, neskôr ju použijeme do polievky.

Do zlatista opraženej cibuľky pridáme cesnak (nakrájaný na polky alebo rozpučený), minútku posmažíme aby sa esencie uvoľnili a nádherné vône premiešali. Ďalej pridáme hríby a spolu pražíme ešte 2-3 minúty.

Pridáme soľ, čierne korenie podľa chuti, zalejeme vodou z húb a pridáme 1-2 bobkové listy. Všetko spolu povaríme približne 30minút, pokiaľ huby úplne nezmäknú.

Pridáme nakrájané zemiaky a približne 5 minút pred ich úplným uverením pridáme smotanu. Polievočku so smotanou necháme krátko prevrieť, následne sporák odstavíme.

Na záver pridáme do už odstavenej polievočky 1 polievkovú lyžicu octu a ½ polievkovej lyžice cukru. Zamiešame. Hotovo.

Podávame s chlebíkom.

Dobrú chuť

Aj keď už máme pomaličky po lete, chutný šalát si môžete dať kedykoľvek. Najmä, ak je pripravený s láskou a hýri mnohými farbami. Presvedčiť partnera či maškrtné dieťa, aby si s vami dali kúsok zdravia na tanieri môže byť spočiatku boj, podrží vás fantázia a fakt, že sa nemusíte vždy držať len receptu. Ingrediencie môžete zamieňať, až nakoniec vznikne ten váš vlastný recept. A potom vás raz doma prekvapia s otázkou, či im urobíte ten vynikajúci šalát ako minule. Takto nás učí variť Martina Baumann, tá najlepšia kuchárka na svete. A viet čo? Nemohli sme si jej šalátovú prednášku nechať iba pre seba. Páči sa, tu jej príspevok pre rodicom.sk a jej najlepší šalát na svete. Inšpirujte sa.

pondelok, 27 apríl 2020 17:57

Mäkkučké tvarohové slimáčiky

Recept: mlieko 175 ml, lyžica kryštálového cukru, 350 gramov polohrubej múky, droždie polka kocky - cca 20 gramov. Na plnku 150 gr tvarohu, 100 gr kyslej smotany, 2 ks vanikového cukru, cca 2 lyžice práškového cukru, kto má rád, aj sušené hrozienka.

Recept : 500 ml kefíru, 250 gramov polohrubej múky, štipka soli, 3 polievkové lyžice práškového cukru, 2 vajcia.  

Negrilovať v lete by bol hriech. Negrilovať počas posledných teplých lúčov jesene ešte väčší. Na gril sa dá dať takmer všetko, po okolí sa šíria krásne vône a na grilovanom kúsku sa vďaka mriežke vytvorí typický chrumkavý povrch. A potom, keď sú večer všetci spokojne najedení a zabalení v dekách nastane čas na trochu letnej nostalgie. Ešte než podľahneme nostalgii, skúšali ste už grilovať kukuricu? 

Suroviny: 2 ks steaku - najlepšie top blade (vysoká roštenka) hovädzie mäso, 1/2 ks zeleru, 4 ks mrkvy, 2 ks petržlenu, 1 ks cibule, 7 ks plátkov slaniny, 1 ks čerstvej šťavy z citróna, 1 PL hnedého cukru, soľ, čierne korenie, 400 ml slivkového lekváru, 100 ml
brusnicového džemu, 2 PL hrozienok, 2 dl červeného vína, 1/2 litra hovädzieho vývaru
ODVAR: 6 ks celého čierneho korenia, 4 ks bobkových listov, 4 ks nového korenia, 2 dl horúcej vody 

streda, 13 september 2017 13:57

Losos s holandskou omáčkou

SUROVINY:  4 ks malých filetov lososa, kôra a šťava z 1 citróna, soľ, celé čierne korenie, 2 PL oleja
Holandská omáčka: 2 žĺtka, 2 PL bieleho vína (alebo ružového), ale môže sa aj vynechať, 1 PL citrónovej šťavy, 100 - 150 g čerstvého masla, 1 ČL plnotučnej horčice 

Pošlite nám článok

Máte zaujímavé informácie

 

Chcete sa podeliť s informáciami z oblasti rodiny, tehotenstva, výchovy, školstva, bývania, krásy či zdravia?

Prihláste / registrujte sa a pridajte článok na web. Je to pre Vás zložité? Pošlite nám článok mailom na redakcia@rodicom.sk

Ste prihlásený? Pošlite článok.

Rastieme s Hipom

Bielkoviny a vápnik v strave dieťaťa

Bielkoviny a vápnik v strave …

Strava detí by mala byť vyvážená a rôznorodá. Najviac sa detičky vyvíjajú v prvých rokoch života, a preto...

Prev Next