Recepty starých mám: vyprážané vemienko či mozgová polievka

Nedávno sa mi dostala do rúk kniha Varíme zdravo, chutno a hospodárne z roku 1957. Reku, pozriem si, aké recepty sa varili pred 60-timi rokmi.. A bolo ich tam veru dosť, ktoré ma prekvapili a niektoré i šokovali. Dokonca bol v knihe aj podrobný popis zabíjania hydiny či ako trhať perie. 

Aj vás zaujíma, čo sa varilo v roku 1957? Nuž, podľa úvodnej state z knihy sa "záujem našej spoločnosti o dobrý zdravotný stav ľudu prejavuje aj v starostlivosti o správnu výživu. Príprava pokrmov musí naskrze zodpovedať zdravotným potrebám, ktoré nám ukladá dnes už značne pokročilá veda o výžive." Nuž, ale veda o výžive veru hovorila niečo úplne iné ako dnes. Veď ešte ďalšia kuchárka z roku 1983 odporúčala tento vzorový jedálny lístok - na raňajky každý deň chleba s maslom alebo pečivo..

Zo špecialít, ktoré ma špeciálne zaujali, to boli tieto recepty:

Polievka zo starého holuba (chápem, že z holuba, ale prečo zo starého??)
1 liter vody, 1 holub, 30 dkg hovädzích alebo teľacích kostí, 10 dkg zeleniny, polievka soli, 1 žĺtok, 2  dkg cukru.  Kosti umyjeme, pridáme vypitvaného a očisteného holuba, zalejeme studenou osolenu vodou a varíme na miernom ohli 1-2 hodiny. Očistenú zeleninu pokrájame a opražíme na špiku, alebo na kúsku masla. Pridáme do precedeného vývaru z mäsa a povaríme. Do polievky pred podaním vmiešame žĺktok, rozšľahaný v trošku studenej polievky alebo mlieka. K polievke podávame pokrájanú opraženú žemľu.

Mozgová polievka (neviem, či sa dnes dá niekde zohnať mozog):  Mozog zalejeme 1/8 litra vriacej vody, vodu zlejeme, mozog zbavíme blán a podusíme na 2 dkg tuku a 1/2 cibule. Uvaríme zeleninový vývar, zahustíme zápražkou a do hotového pridáme rozmiešaný mozog. Polievku môžeme zjemniť žĺtkom a mliekom.

Vyprážané vemienko: 75 dkg vemienka, 1 cibuľa, koreňová zelenina, 2 lyžice hladkej múky, 2 vajcia, asi 15 dkg strúhanky, 15 dkg tuku na praženie. Vemienko uvaríme v osolenej vode takmer do mäkka (asi 3 hodiny), pridáme zeleninu a cibuľu a varíme, až je mäkké. Necháme ho vychladnúť, vývar použijeme na polievku. Vemienko nakrájame na tenké plátky, posolíme, obalíme v hladkej múke, rozšľahanom vajci a strúhanke pri stredno veľkom plameni. 

Varenie a čistenie slimákov: Na úpravu si nazbierame záhradné slimáky. Upravujú sa v jeseni a zime, keď sa vo svojom domčeku zatvoria. Slimáky opláchneme a očistené vkladáme do vriacej vody, aby sa usmrtili. Ponecháme ich vo vriacej vode 10 minút, až hmota, ktorou sú slimáky uzatvorené, praskne. Odlúpneme ju a slimáky, dokiaľ sú teplé, vyberieme z domčekov hrotom ostrého noža. Zadný mäkký koniec oddelíme nožom, pričom súčasne vytiahneme črevá. Odistené slimáky posypeme soľou a dobre vyžmýkame, aby sme odstránili sliz. Potom ich umyjeme v niekoľkých vodách s pridaním octu. 

Hovädzí jazyk sa varí aj dnes, ale moja babka spomínala, že počas vojny varili napríklad polievku z vrany, alebo z ježka. Ten sa vraj jedáva dodnes v rómskych osadách. 

V knihe je uverejnený aj popis zabíjania hydiny, a šklbania peria, kto má záujem, napíšte nám na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. :-) Kvôli slabším povahám sme sa rozhodli ho neuverejniť. 

Prečo nás tieto recepty tak zaujali? Nuž, od vydania knihy prešlo len 60 rokov, a zdravá výživa sa dnes predstavuje úplne inak ako vtedy. Chleba s maslom sa na raňajky nedoporučuje vôbec, alebo len minimálne, upustilo sa aj od prílišnej konzumácie mäsa.. A možno to, čo bude zdravé o 60 rokov, bude zase niečo úplne iné ako dnes. A preto jedzte to, čo vám chutí, ale striedmo. O pár rokov nám možno povedia, že sójové bôby vlastne nie sú vôbec tak zdravé ako sa myslelo, a margaríny, ktoré sa reklamovali pred pár rokmi ako zdravé dnes už také zdravé vraj nie sú.. 

 

 

Zdieľajte článok

Autor

rodicom



Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

O nás

Portál Rodičom.sk je určený pre rodičov s deťmi. Týmto sa zameriava na širokú cieľovú skupinu jeden milión ľudí. Ponúka nielen praktické rady pri výchove detí, tehotenstve, školákoch či tínedžeroch, ale aj recepty, video návody a rady, diskusie...

Newsletter

Chcete viac skvelých článkov? Zadajte vašu adresu a pošleme vám ich...

Kontakt

Chcete sa niečo opýtať, poslať článok? Napíšte nám na: