Tehotenský diabetes a cukor

Tehotenský diabetes je pomenovanie pre cukrovku, ktorá sa objavuje počas tehotenstva, približne u 5% tehuliek. Jeho diagnostika je veľmi obtiažna a samotné ochorenie dokáže narobiť nemalé šarapaty. Najčastejšie na liečbu postačí úprava jedálnička, v tých vážnejších prípadoch je nutný aj inzulín.

Tehotenský diabetes vzniká v dôsledku hormonálnych zmien, ktoré znižujú vplyv a účinok inzulínu v organizme, čím vzniká dočasná inzulínová rezistencia. Znižuje sa tým reakcia buniek na inzulín, ktoré potom prijímajú menej cukru ( glukózy ). Hladina krvného cukru sa preto zvýši, čo podnecuje pankreas na zvýšenú tvorbu inzulínu, ten však nie je schopný ho vytvoriť v dostatočnom množstve.

Takzvaným kameňom úrazu sú príznaky ochorenia, keďže ide o veľmi nenápadné a väčšinou nebadané symptómy. Ak sa ochorenie nezistí, potom nie je čo liečiť a diagnóza zostáva v utajení. Množstvo vyšetrení sa dá urobiť z moču, to však v tomto prípade neplatí. Tehotenský diabetes je možné diagnostikovať len na základe glukózového záťažového testu, čo znamená odberom krvi nalačno, 30 a 60 minút po podaní 100 gramov glukózy. Varovným signálom môžu byť aj časté zápaly a infekcie močových ciest, alebo zvýšená nevoľnosť spojená so zvracaním. No i tieto symptómy môžu naznačovať rad ďalších ochorení a diagnostiku opäť len komplikovať.

Dobrá i zlá správa. Po pôrode sa zvyčajne tento stav upraví. V 80% prípadov postačuje úprava stravy a iba u 20% je potrebná liečba inzulínom. Podstatným sa potom stáva obsah uhľohydrátov v strave. Hroznový a repný cukor, med, sladené nápoje, sušené ovocie, zemiakové pyré, obilninové, kukuričné a ryžové vločky, biely chlieb, biela múka a produkty z nej, ako napr. koláče a pečivo sa musia zo stravy vylúčiť. Neprekonateľnú chuť na sladké musia zaháňať zdravou, bezpečnou a prirodzenou alternatívou. Podľa najnovších odporúčaní odborníkov na zdravú výživu môže poslúžiť aj takzvaný Brezový cukor. Pre jeho pozitívny vplyv na zdravie bol preukázaný aj v prípade tehotných žien.

Brezový cukor je biely, sladký, kryštalický uhľohydrát, druh prírodného cukru. Vzhľadovo a chuťovo je takmer identický s tradičným kryštálovým cukrom, ale jeho fyziologický vplyv na ľudský organizmus je presne opačný. Z konzumácie brezového cukru sa nepriberá, pozitívne vplýva na zuby, okysľuje organizmus, na jeho zužitkovanie organizmus nepotrebuje inzulín, urýchľuje tráviaci proces a napomáha vylučovaniu. Je vhodný pre dospelých, deti, diabetikov, tehotné ženy, pri redukčných diétach a dokonca i candida diéte.

Kedysi bolo dostať Originálny Brezový cukor veľmi obtiažne, dostupný bol len v niekoľkých špecializovaných predajniach. Dnes ho nájdete takmer v každom obchodnom reťazci, hneď vedľa klasického cukru. Okrem cukru na bežné sladenie, dostať aj Brezový cukor práškový, na pečenie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naposledy zmenené štvrtok, 13 november 2014 12:01

Zdieľajte článok

Autor

Adam



Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

O nás

Portál Rodičom.sk je určený pre rodičov s deťmi. Týmto sa zameriava na širokú cieľovú skupinu jeden milión ľudí. Ponúka nielen praktické rady pri výchove detí, tehotenstve, školákoch či tínedžeroch, ale aj recepty, video návody a rady, diskusie...

Newsletter

Chcete viac skvelých článkov? Zadajte vašu adresu a pošleme vám ich...

Kontakt

Chcete sa niečo opýtať, poslať článok? Napíšte nám na: