Ako uvariť dobrú ryžu

Hoci sa to zdá byť jednoduché, uvariť dobrú ryžu je niekedy umenie. Občas sa rozvarí a zmení na lepkavú kašu, inokedy je zase tvrdkastá. Ako teda uvariť dobrú ryžu? Prinášame vám pár tipov, ako na to: 

1. Ryžu varte v hrnci, ktorý je viac široký ako vysoký, lepšie sa uvarí.

2. Pred použitím ryžu opláchnite a vysušte, kým pri miešaní nevŕzga. Rozohrejte olej (asi dve lyžice), pridajte ryžu a trochu ju na miernom ohni popražte.  

3. Ryžu posoľte (na hrnček ryže asi pol lyžice soli alebo posypte vegetou, prípadne oboje (pozor, aby ste ju nepresolili, vegeta je slaná). 

4. Ryžu zalejte vodou - pozor, toto je ten najdôležitejší krok. Ak jej bude priveľa, ryža bude kašovitá a rozvarená, ak primálo, bude tvrdkastá. Na hrnček ryže použite hrnček a pol vody. Môj manžel, ktorý varí ryžu lepšie ako ja, hovorí, že nad ryžou by mala byť voda vo výške cca 1,5 až 2 cm. Ak to chcete mať na pomer, pri veľkom množstve ryže stačí pomer voda: ryža 1,75 : 1, pri malom množstve treba dodržať pomer 2 : 1. Použiť tiež môžete metódu vždy o 200 ml viac. Napríklad ak máte 400 ml ryže, dajte o 200 ml viac, čiže 600 ml. 

Niektorí fajnšmekri vravia, že najlepšie je ryžu zaliať vrelou vodou, vtedy sa vraj určite nezlepí. 

5. Ryžu varte prikrytú a na najnižšej teplote. Niekto ju varí tak, že ju nechá zovrieť a až potom prikryje, niekto ju prikryje hneď na začiatku. Ja to robím na začiatku. Nemiešajte, ani neodkrývajte. 

6. Nastavte časovač na 15 až 20 minút. Keď Vám časovač začne zvoniť alebo keď prejde stanovený čas, odstráňte panvicu zo sporáku. Nechajte ryžu „oddýchnuť“ na 5 minút. (Neodkrývajte pokrývku). Po piatich minútach je ryža hotová a pripravená na servírovanie. 

 

Náš tip: Nie je ryža ako ryža a aj postup prípravy ryže dlhozrnnej či okrúhlozrnnej sa môže mierne líšiť v dĺžke času a množstve vody.

Náš tip 2: Najjednoduchší a zároveň najistejší spôsob je uvariť dlhozrnnú ryžu vo veľkom množstve vriacej vody, tak ako cestoviny. Obyčajne sa uvarí do 15 minút a po dovarení ju precedíme. Aby sme zistili, či je hotová, zahryzneme do zrniečka ryže.

Zdieľajte článok

Označené v

Autor

rodicom



Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

O nás

Portál Rodičom.sk je určený pre rodičov s deťmi. Týmto sa zameriava na širokú cieľovú skupinu jeden milión ľudí. Ponúka nielen praktické rady pri výchove detí, tehotenstve, školákoch či tínedžeroch, ale aj recepty, video návody a rady, diskusie...

Newsletter

Chcete viac skvelých článkov? Zadajte vašu adresu a pošleme vám ich...

Kontakt

Chcete sa niečo opýtať, poslať článok? Napíšte nám na: