Losos s holandskou omáčkou

SUROVINY:  4 ks malých filetov lososa, kôra a šťava z 1 citróna, soľ, celé čierne korenie, 2 PL oleja
Holandská omáčka: 2 žĺtka, 2 PL bieleho vína (alebo ružového), ale môže sa aj vynechať, 1 PL citrónovej šťavy, 100 - 150 g čerstvého masla, 1 ČL plnotučnej horčice 

POSTUP:  Filety lososa si poukladáme na hlbší tanier/tácku kožou dolu, pokvapkáme citrónovou šťavou a postrúhame naň citrónovú kôru. Necháme odležať aspoň 1 hodinu. Lososa potom poukladáme na dosku kožou hore. Kožu narežeme. Nahrubo nadrvíme čierne korenie a potrieme ním kožu. Poriadne posolíme. Na rozpálenú panvicu dáme olej a poukladáme lososa kožou dolu. Z tejto strany lososa robíme dlhšie, pretože koža lososa chráni pred pripálením a pekne sa nám urobí skoro do 3/4 filetu. Po cca. 3 - 4 minútach (malé kúsky robíme iba 2 minúty) lososa opatrne otočíme a už robíme iba cca. 1 minútu. Položíme na tanier kožou dolu a necháme ešte postáť. Medzitým si pripravíme holandskú omáčku.

Holandská omáčka:
Maslo si roztopíme ale nesmie vrieť! Do kovovej/sklenenej nádoby dáme žĺtka, víno, soľ, mleté čierne korenie, citrón. Nádobku dáme nad paru (nikdy nepoužívame plastovú nádobu, lebo tá sa dobre neprehreje a omáčka by sa neurobila). Vajíčka šľaháme asi 30 sekúnd a potom prilejeme roztopené maslo. Šlaháme cca. 3 minúty nad miernym plameňom. Ak nám to nechce hustnúť, tak môžeme pridať ešte trošku masla, alebo musíme pridať teplotu na sporáku. Hmota bude úplne hustá. Polejeme ňou časť lososa. Na dochutenie občas použijem aj plnotučnú horčicu, ale iba 1 ČL, aby to nebolo horčicové!!! Najprv však ochutnajte samotnú omáčku, možno už nebudete chcieť nič pridávať.

Podávame zo zeleninovým šalátom a hriankou, ryžou alebo varenými zemiakmi.

Zdroj: http://wewavari.webnode.sk/recepty/masko/losos-s-holandskou-omackou/

Zdieľajte článok

Viac z tejto kategórie: « Pečený zubáč



komentár1

  • Odkaz na komentáre recept losos

    recept losos

    pondelok, 22 január 2018 14:17

    Poznam tiez zaujimavy recept

    steaky lososa 500 g
    šťava citrónová
    soľ
    mleté farebné korenie
    tymián
    olej
    Omáčka:
    maslo 2 pol. lyžica
    múka hladká 1 pol. lyžica
    vývar zeleninový 200 ml
    smotana šľahačková 50 ml
    soľ
    mleté farebné korenie
    tymián
    Umyté a jemne osušené steaky z lososa pokvapkáme šťavou z citróna, ochutíme soľou, mletým farebným korením a tymiánom (sušeným alebo najemno nasekaným) a necháme pár minút v chlade odležať. Na rozpálenom oleji lososa z oboch strán opečieme (nie dlho, aby ostal šťavnatý postačí 10 – 15 minút – podľa hrúbky steakov). Kým sa nám losos opeká pripravíme si omáčku. Omáčka: Z rozpusteného masla a múky pripravíme zápražku, ktorú zalejeme vývarom a metličkou dôkladne rozšľaháme, dochutíme soľou, korením a štipkou tymiánu . Necháme asi 10 minút povariť, prilejeme smotanu a už len krátko prehrejeme.

    Nahlásiť
Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

O nás

Portál Rodičom.sk je určený pre rodičov s deťmi. Týmto sa zameriava na širokú cieľovú skupinu jeden milión ľudí. Ponúka nielen praktické rady pri výchove detí, tehotenstve, školákoch či tínedžeroch, ale aj recepty, video návody a rady, diskusie...

Newsletter

Chcete viac skvelých článkov? Zadajte vašu adresu a pošleme vám ich...

Kontakt

Chcete sa niečo opýtať, poslať článok? Napíšte nám na: